Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 17. heinäkuuta 2020

Hilja Haahti

"... elämä ei ole erämaa eikä hautausmaa ..."
=
Loma-Uotisen sanomaa jatkaakseni; sitaattilöytö on kirjasta Kotkat. Hilja Haahti - Otava 1907.
Puolensadan kirjan ja puolenmiljoonan painoksen Hilja. Nimituttu miltei kaikille: se hiihtorallatus...

Hilja Haahti (1874-1966) Haastattelu / Yle

Kaikki hiljat lukematta, minullakin. Kunnes nyt ainakin yksi oli luettava ennen kuin tutustuisin Hilja Haahden ja hänen kirjailijaäitinsä Theodolinda Hahnssonin elämään tuota tuonnempana Irja Pulkkisen avulla.
Tämän kaverille lähetetyn mailin verran selvitystä tässä tuosta tuonnemmasta:
"Käytiin lauantaiehtoolla Liperin Leppälahdessa: sielä assuu muuan ukrilaisnainen (Irja Pulkkinen), joka kirjotti kirjan Hilja Haahdesta ja hänen äidistään Theodolinda Hahnssonista (os. Limón).
Äiti oli ensimmäinen suomenkielellä kirjoittanut naiskirjailija, Hiljanhan me tunnemmekin. Alun toistakymmentä kirjaa* näkyy meilläkin olevan, yhessä jopa omistus: Hilja. Jos ei sitten oo Malisen. Yhtäkään en oo lukenut mutta katotaanhan."
Eli tarmolla iskin kynteni Kotkiin.

Kotka on Paavalin sukunimi, ja Paavali on taas pappi, joka lähti Amerikkaan kutsumustyötään harjoittamaan jättäen rakkautensa kohteen Liljan kitumaan ja kuihtumaan, kuolemaan. Jumalan tahto.
Tuo raskas rakkaustarina kulkee kera Helmin ja Aimon rakkaustarinan, joka on lähellä toistaa Helmin eno-Paavalin ja Aimon sisko-Liljan lohdutonta rakkaustarinaa.

Eno-Paavalin ja nuoren Helmin läheisyys!
Jos olisi nykykirjallisuutta heräisi heti sen suuntainen häkkyräeppäilys: metoota, metoota!
Nyt ei. Lähimmäisen rakkautta puhtaimmillaan. Hilja oli kristillissiveellinen ihminen viimeisen päälle, mikä kyllä näkyy Kotkat-romaaninkin rakentelussa, on sen pohjapilari.

Saas nähdä miten pitkälle Kotkien kynnet kantavat, vievätkö ne minut lukijana (epäilen) Hilja Haahden (1874-1966) laajan tuotannon kimppuun: luettavissa olisi kaikkiaan 55 teosta.

* nämä meillä:
  1. Kotkat - 1907
  2. Valkeneva tie - 1910
  3. Kun valkenee - 1914
  4. Ahertajat - 1918
  5. Luvattu maa I - 1925
  6. Luvattu maa II
  7. Sotkuinen solmu - 1931
  8. Kadotettu kirje - 1933
  9. Sukupolvet vaihtuvat - 1938
  10. Maksoi mitä maksoi - 1944 (mummolleni Hilda Hirvoselle omistuskirjoituksella Hilja)
  11. Kaurialan kartano: Kaunis Kauriala ja Kaurialan nuori emäntä - 1945
  12. Jos me tunnustamme - 1948
Kirjavinkeissä: Kotkat

KIRJA-ARVOSTELUT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti