Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

lauantai 23. helmikuuta 2019

Himo

"Elkäät tuomitko ihmisten intohimoja, sillä ne ovat yhtä oikeutettuja kuin muutkin luonnonvoimat, tuli, vesi, tuuli, lämpö, valo, sähkö, vaan oppikaat niitä oikein, hilliten ja hyödyksi käyttämään."
Runoilija suunnittelemassa, alustamassa uutta näytelmäänsä "Himo". Valmiiksi puolustautumassa, varmistamassa...

Vaan ei riitä kärsivällisyys, jotta valmista tulisi: mitä sitä nyt paperille, kun voi luonnossa asian toimittaa, ympäröivässä elämässä. Ja taas mentiin! Helei! Wieniin ja ties minne maailmalle.


Panu Rajalan Runoilijan sydäntä, Otava 2006, tässä lopettelen alkusysäyksen tuolta sukulaisista saatuani. Ollutkin melkoinen matka kahden miehen kelkassa, pysymistä naisluvuissa; onneksi ei Leenu Erkon kyytiin hypännyt!

Ei ollut sankarrunoilija J. H. Erkosta (1849-1906), köyhästä, komeasta Orimattilan suurmiehestä, lopulta muuhun kuin naisten kauk'ihailuun linjalla - mitä nuorempi sen parempi. Runoihinsa toivekuvaa etsi, mallinukkea, impeä ihanaista, ei niinkään realistista näpelöitävää.

Ja sitä samaa läpi elämän!
Ei vaimoa, ei perhettä, ei omaa kotia.
Lopulta monen kihlauksen ja lukuisten rukkasten jälkeen elämän ehtoopuolella löytyi tyttönen, jolle rakensi talon, kuuulu Lallukka ja Häkli sponsoreinaan, Tuusulaan, sinne Halosen, Sibeliuksen, Ahon, Järnefeltinkin ja A. Kiven käyskentelemille tantereille.

Vaan kuis kävikään!

"Pesä tuli valmiiksi, mutta lintu lensi pesästä", itki Heikki Henrikki kaikille, myös Fanny Davidsonille, joka tämän koko runoilijamestarin tarinan kirjankertojana, Rajalan suuna, kertoo ja  kokoaa, hänkin yksi Erkon alkuajan ihastuksista.

Niin oli viimeinenkin kihlattu karannut: Thyra Nyqvist, 19 v, huomannut, että vanha mikä vanha sulhasmies maankuulu runoilija J. H. Erkko, 52 v. Ikäeroa huimat 33 v. Paljonkos tuo, mites Niinistö-Haukio? 29 v.

"Ei se Erkkoa kiusannut, mutta tyttöä arvatenkin." Tyttö otti ja lähti.

On kirjassa runotkin läpi käyty ja Erkon tuotantoakin, mutta kyllä nuo naisasiat seikkaperäisemmin esille ponnahtavat. Panustako taas johtunee, samanmielisestä, kuten sittemmin Kiannon elämäkerrassa Suomussalmen sulttaani.

Kieltämättä: luettavia kirjoja tuottaa tri Rajala.

🏂 hiihdot 5 km / 493 km//€=  77 h

 KIRJA-ARVOSTELUT
*** 
myös

4 kommenttia:

  1. Kirjassa on ainakin kaunis kansi. Varmasti ihan mielenkiintoinen, kyllä Rajala osaa kirjoittaa. Ehkä ei kuitenkaan ihan minun mieleiseni kirjja. - Aurinkoa viikonloppuusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, tosin pikkupakkasta toivoisin tuon talvittaisen hiihtourkkoni vuoksi. :)

      Kumman kauan vei ennen kuin pääsin ideaan mukaan eli tuohon että ihailija, oikea henkilö Fanny Davidson, tamperelainen toimittaja, muka kirjoittaa tämän Erkko-elämäkerran eli Rajala pistää hänen kontolleen koko storyn. Romaaniksi tämä kai on siten pääosin luettava.

      No, viime vuonna taidehistorioitsija Marjo Kuula teki oikean elämäkerran: "Sydämeen luettavaksi – J. H. Erkon elämäkerta"
      https://www.erkkola.fi/erkkola/tiedotepalsta/show.tmpl?sivu_id=2839&id=5632

      Ja Martti Jukola väitteli tohtoriksi Erkosta ja teki hänen elämäkertansa jo 1930-luvulla.

      Poista
  2. Urheilu-uutisia:

    Annetaan mitallihimon vielä yltyä.

    oto urheiluavustaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ej

      täältä tullaan avuksi: 500 km/€ täyttyi äsken - ja kuatumati!

      Poista