Tietoja minusta

Oma valokuva
SARVin (Suomen arvostelijain liiton) jäsen, exänä: ope, lautamies + vähän sitä sun tätä ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HuK

tiistai 6. maaliskuuta 2018

Nauru kaukana

osa eilisristikkoon täydennysratkaisua

Silloin kauan ajastaikaa sitten, kun honeymoon-paikkaa mietimme, oli ensimmäisenä kohteena ihan vitsinä Fidžisaaret. Että liian kaukanako? Että ei rahaakaanko? Ei, ei kummastakaan kiinni - sentään ainutkertainen juhlatilaisuus edessä! Toisena kilpailevana kohteena oli Nauru, maailman pienin itsenäinen valtio. Kumpikin Tyynellämerellä. Olisiko täältä parikytätuhatta kilsaa - väleinkös lentiskalla olisi tuon pyyhkässy, silloin vielä ilman veritulpan vaaraa jaloissa. No lähemmä jäi kuherrus: päivisin meni Fidelin kahdeksan tuntisten puheiden kuunteluksi ja öisin tropicanatanssiksi. Voi noita-aikoja! Nyt riittää matkailuksi vallan mainiosti, kun ylittää tuon tien ja siellä pyörähtää metän laijassa muutaman hupasen suksikiepin.

Kaukomatkat voi tehdä kirjojen kautta. Niin kuin nyt Naurulle mieli tuo ristikonkin vuoksi.
Tästä näin:
Kimmo Kiljunen: Maailman maat ja liput. Mitä Missä Milloin. Otava1995
Naurun tasavalta. 9000 asukasta ympärysmitaltaan 30 kilometrin saarella. Naurua puhuvat ja kiribatiseilaata sekä englantia, totta kai. 90 %:n työttömyys ja 95 %:n liikalihavuus vaivaavat. Olisi siinä Sipilälle ja Puskalle työmaata. 1800-luvulla saarelle rantautuivat businessmiehet mukanaan salkussa alkoholia ja aseita. Se oli menoa se! Siitä tärväytyi saarelaisten elämä lopullisesti. 1906 saksalaiset ja britit alkoivat kaivattaa maata saarelaisilla saarelaisten omien jalkojen alta eli myydä fosfaattia, joka oli lintujen ulostuksen tulosta, koko saari on oikeastaan guanoa eli lintupaskaa, joka nyt on kaivettu loppuun eikä saarella ole juuri jäljellä mitään muuta kuin tuo työttömyys ja liikalihavuus.
Jos muuten satutte törmäämään naurulaiseen autoon jossain päin maailmaa, vaikka JV:n tai uuden arkkipiispa Luoman Turussa, tunnistatte sen perässä olevasta maatunnuksesta NAU.

Eiköhän noilla tiedoilla jo selviä yhestä Naurusta, ainakin huokaisen: onneks ei tullu häämatkan kohteeks valittua Naurua - sehän ois ollu (linnun)paskareissu.

PS KK: "Maantieteellistä sijaintia osoittaa maan lippu, jossa keltainen poikkiviiva kuvaa päiväntasaajaa ja valkoinen tähti itse valtiota. Tähti on lipun vasemmalla laidalla, koska Nauru sijaitsee hieman länteen kansainvälisestä päivämäärän rajasta."
(Lämpötila ja aika nyt.)

hiihdot 6 /483 km = 74 h
KIRJA-ARVOSTELUT 
*** myös

3 kommenttia:

 1. Arvoisa iän pidentäjän asiantuntija hikkaj

  Nauru se on arvoseurassa.
  Kun nimittän Venäjä kesällä 2008 hyökkäsi Georgiaan, se samalla lohkaisi Georgiasta Etelä-Ossetian ja Abhasian.

  Nämäpä oitis julistautuivat itsenäisiksi tasavalloiksi ( sama oli taktiikka kuin Krimin valloituksessa 2014, tokihan krimiläiset sitten suurella ääntenenemmistöllä, heh, oitis liittyivät Venäjään ! Tähän kohtaan sopii vähän lisää naurua !! ).

  No Etelä-Ossetia ja Abhasia eivät liittyneet Venäjään ( siis oikeasti käytännössä liittyivät elikkä liitettiin ).
  Uudet vapautensa noin yllättäen saavuttaneet kansakunnat, nämä Etelä-Ossetia ja Abhasia siis, saivat heti virallisen tunnustuksen Venäjältä, Venezuelalta, Nicaragualta, ja mikä tärkeintä, Naurulta.
  Abhasian tunnusti lisäksi tietysti kansainvälisen oikeuden mahtimaa Vanuatu ! :-)

  Ja jopa Etelä-Ossetia ynnä Transnistria menivät ja tunnustuvat.

  Huolestuttavaa on, ettei Abhasia tunnustanut Etelä-Ossetiaa. Ja mikä kamalinta, ei myöskään Transnistria !

  Onko kuiteskaan ees Ämeriäkkylän leivättömän pöyvvän ääressä millonkaan ollut nuin monta tunnustajaa ?
  Ja onko nuin ylväässä seurassa nauru millo ratkennut ??

  Naurun kohtalona siis on, että paska loppuu ! Kai sekin johtuu siitä ilmastonmuutoksesta, niinkuin melkeen mikä tahansa, Karjalan evakotkin !

  Aikoinaan Helsingin Limingantiellä isommat pojat huomasivat kadulla oikeen lihavan tädin. Rohkein sillo huusi, jotta varokaa kundit ! Jos toi ämmä halkeaa, me kaikki hukutaan paskaan !

  Naurulaispelastus voisi vielä olla, että riittävä määrä läskiväkeä halkeaisi.
  Lähimmät siinä hukkuu, mutta muut pelastuvat !

  Onneksi Pohjanmaan rannikolle on kuitenkin kasvamassa uusi Naurun saaristo,

  Runsaassa 15 vuodessa on tulokaslintu kiinalainen merimetso lisääntynyt nollasta kymmeniin tuhansiin. Saaret ja luodot täyttyvät uusguanosta, puut kuolevat pystyyn, ja maisema muuttuu esijääkautiseksi.

  Kohtapuoleen Naurun tasavalta voisi valloittaa nämä Pohjanlahden rantaluodot.
  Kyllä ystävämaa Venäjä ainaskin tunnustaisi ! Ehkäpä Vanuatukin ?

  Venäjältä vois naurukansa saaha vähän kuljetus- ja maihinnousuapua.
  Ylipainosille läskeille tarvitaankin järeää kalustoa.
  Vanjoilla on onneksi valmiina Turun saaristossa oma peitefirmansa Airiston Helmi. Sotalaivoja ja miinanlaskijoita on tullut hankittua, kun Suomen laivasto ystävällisesti möi.
  Ja Teboil-asemilla vanjoilla on jo tankkien täyttöpaikat omasta takaa.

  Jos on nyt vielä Naurussa pitelemistä, niin kohta ei !

  Siinä ohimennessään voisivat vanjat järjestää ämeriläisille uuvvet terveyspalvelut. Vaikka sitte näillä lintukotoguoanosaarilla.
  Attendo kun sanoo lopettelevansa terveysbisneksen tykkänään.
  Kultaharkkoja on taitanut tulla tarpeeksi ??
  Eikä oo Caymanilla guano-ongelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   Jopas jotain!

   Jännä tuo naurulaisten hallinto, 18 parlamentissa ja loput työttöminä joutavat istua vaikka permanentissa. Pääkaupunkia ei ole lain.

   Heleppo tuossa sakissa tunnustaa mitä tahansa. Eivätpäs oo vielä älynneet/ilenneet Ämeriäkkylän päättäjät käyttää hyväksensä itsenäisyystaistelussaan naurulaisia - pelännevätkö naurunalaiseksi joutumista.

   Muuten, pinta-alavertailussa Nauru kalapenee Ämerille:
   Nauru 21 km²
   Ämeriäkkylä 700 km²

   ps
   Johan se Jokinen anto uutisluvan Vaasasstakin:
   https://yle.fi/uutiset/3-10103955

   Poista
 2. Arvoisa lintuasiain erityisasiantuntija hikkaj

  Jos on kurjet ja kurkioppaat hallussa, niin kuin laululintusetkin, niin on myös merimetsot, ja nyttemmin yks merikotka ja neljä haukkaa !

  Kun jääkäreitten muistelojuhliin tuli 10 000 katsojaa ynnä kenraalija usiampiakin, niin nyt riitti ilmavoimien juhliin 10 katsojaa ja yksi ylivääpeli !

  Mutta kelpas tämä Ylelle uutiseksi, vaikka jo sata vuotta sitten laskeutui von Rosenin lentsikka "samoille jäille", ylivääpeliä lainatakseni.
  Meikä muistelee, että ainakin viime kesänä oli kaupunginselkä ihan sulana !

  Jopa Yle 1:n TV-uutisten ( klo 18 ) jälkeisiin Pohjanmaan alueuutisiin mahtui juttua.
  Joten opiksi on otettu Jokisilla !

  VastaaPoista