Tietoja minusta

Oma valokuva
SARVin jäsen, exänä: ope, lautamies + vähän sitä sun tätä ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HuK

lauantai 28. toukokuuta 2016

Viisas posti - Pentti

Olen kyllä ihan silmät pakrollaan ja innosta puhkuen paneutunut kolmanteen keskiviikkona postilaatikkoon Kaijan kantamaan viisaaseen postiin, Saimat ja Kritiikin Uutiset eivät Pentille pärjää alkuunkaan, vaikka mielenkiintoisia ovatkin, kuten huomattu on.

Pentti Stranius: Leijonasillalla, vähän vaille viisi on Kirjokannen kustantama Pentin uunituore kolmas kirja. Romaanin ja novellikokoelman onnistunut risteymä, sujuvasti kynäilty kirja.
Äärimmäisen tai äärettömän mielenkiintoinen - kumpi noista nyt sitten on kieliopillisesti oikeampi ja täsmällisempi ilmaisu.

Pääsemme Neuvostoliittoon viideksi vuodeksi opiskelijaelämään, Leningradiin, missä 1970-luvun alkupuolen suomalaispoika Pena opiskelee LGU:n ISTFAKissa, so. historiallisessa tiedekunnassa. Pääsemme opiskelijan arkeen ja venäläiseen mentaliteettiin, siihen puolirepsottavaan sisäiseen ja ulkoiseen maailmaan.

Saamme istua obse kuutosen kulmahuoneessa, opiskelija-asunnossa Mytninskajan rantakadulla, Pietari-Paavalin linnoituksen tuntumassa:
"Nevan pääuoman vastakkaisella rannalla kohosi Eremitaasi. Kun asustin kulmahuoneessa 119, saatoin ihailla tsaarien asuinsijoja suoraan kirjoituspöytäni äärestä. Alussa se teki vaikutuksen, vaikka huone 119 oli syystuulten aikaan kuin jääkaappi kuten kaikki obse kuutosen Nevan puoleiset huoneet, varsinkin kulmakämpät."
Tahi paiskata kaljaa naamaan Gavanissa:
" - Kuusi tuoppia ja kolme zakuskaa!  
Kuulleessaan tilauksemme mies kääntyi takaisin ja näytti kuutta sormea oluthanan hoitajalle jatkaen matkaansa takahuoneeseen zakuskalautasia täyttämään tai keskeytynyttä paukkuaan naukkailemaan."
Vau! Voiko parempaa opasta tähän maailman mielenkiintoisimpaan kaupunkiin löytyä kuin köyhä suomalaispoika Kannuksesta, jolla koko viiden miljoonan ihmisen kaupunki tallattavana.

Mitkä mahkut edessä, maailman avautuminen, avartuminen, opiskelut, ja ennen kaikkea ne naiset ja villiinnyttävä, jos myös turruttava, votka.

Lähtekäämme tutustumisretkelle Nevan siltoja ylittämään.
Guide ainakin on vimpan päälle taitava.
Tätä retkeä et voi missata!
- Paka!

2 kommenttia:

 1. Leningrad kaupois ja Puna-armeijan kuoro konsertoivat mieleenpainuvasti. Onks Pentin kirjaa mis kaupois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ

   selailepa tätä: http://www.kirjokansi.fi/kirjat.html

   Poista