Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 16. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 16. ma


1935 'ilmestyi' Isännät ja isäntien varjot.

Suomessa n. 15 000 maatilaa joutui pakkohuudettaviksi laman aikana.

Sitäkin asiaa kun Haanpää kynällään söhäisi niin johan alkoivat taas omituiset markkinat: kirja pääsi julki vain Erkki Valan johtaman Kirjailijain Kustannusliikkeen kautta.
Mutta levitys ei onnistunut, koska Kirjanvälitys Oy boikotoi kirjaa eikä ottanut aluksi listoilleen. Sittemmin otti kiskurihinnoin, huonosti toimien sekä vaatien 40 % kirjan myyntihinnasta itselleen. 1600 kappaleen painoksesta saatiin tuskin puolet myytyä.

Arvo Turtiainen pyysi 1936 luvan kirjan dramatisoimiseen. Syksyllä niin tapahtui Helsingin Työväen Näyttämöllä. Menestys ei tietenkään kummoinen ollut. Mutta joka tapauksessa oli ensimmäinen kerta kun Haanpäätä esitettiin näyttämöllä.

Mutta mitäpä tuosta.
Yllättävä tieto oli tuleva maailmalta, sieltä merten takaa lännestä sekä rajan takaa idästä - Nykistä ja Petroskoista.
Mutta se jääköön huomiseen ...

*****
 
JOULUVISAAN tämän portin kautta:

NAIREN TAUTI talttuu ja olo paranee, sano!

KUKA tuommoinen turilas?  ohje
 
**********
 
 
Eilisen OISIPAS vastaus
 

2 kommenttia:

  1. jv

    Turtiaisen Arska oli hyvää pataa Haanpään kanssa, oikeastaan ainoa kirjailija jonka kanssa kaveerasi lähemmin, muut olivat liian herraskaisia.

    VastaaPoista